Dostupni linkovi

Vijeće za ljudska prava o SirijiVijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava održat će hitnu raspravu o Siriji, čemu se Rusija službeno ne protivi. Ipak, upozorila je da bi bilo kakav pisani dokument o tome bio kontraproduktivan.

Hitnu raspravu o Siriji zatražio je Katar otvarajući godišnje četverotjedno zasjedanje Vijeća, a prijedlog su podržale arapske zemlje, Europska unija i SAD.

Međunarodna zajednica treba snažno i jednoglasno osuditi nasilje i represiju nad civilima, rekla je predsjednica UN-ova Vijeća za ljudska prava Laura Dupuy Laserre. Pozvala je to tijelo da donese jaku i jednoglasnu poruku.

Prijedlogu hitne sjednice o Siriji usprotivio se sirijski saveznik Iran, no on ne može blokirati konsenzus 47-članog UN-ova Vijeća. Naprotiv, zbog veta Rusije i Kine, dviju od pet stalnih članica, u Vijeću sigurnosti UN-a početkom veljače nije prošla rezolucija u kojoj se osuđuje represija što je režim predsjednika Bašara al-Asada provodi nad prosvjednicima s gotovo 8.000 mrtvih od ožujka 2011.

Kuba je izrazila nadu da rasprava neće biti uvod u vojnu akciju i napade na sirijski režim.
XS
SM
MD
LG