Dostupni linkovi

Za Nobelovu nagradu za mir 231 kandidat


Bil Klinton, Helmut Kol, Evropska unija i Bredli Maning našli su se među 231 pojedincem i organizacijom, koji su ove godine u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir, saopštio je danas Nobelov institut u Oslu.

"Kao uvek, ima onih koji su redovno 'nominovani' i novih imena, slavnih i nepoznatih ličnosti iz svih delova sveta", kazao je direktor instituta Gejr Lundestad.

Među nominovanima je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, danas opozicionarka koja se nalazi iza rešetaka.

Za nagradu je nominovan još jedan zatvorenik - Bredli Maning, optužen za dostavljanje sajtu Vikiliks oko 260.000 depeša američkog Stejt departmenta.

Na listi su i lekar iz Konga Denis Mukvege, kubanski disidenti Osvaldo Paja i Joani Sančes, kao i ruska nevladina organizacija Memorial i televizija Al-Džazira.

Rekord u broju kandidatura zabeležen je prošle godine, sa 241 imenom, a nagrada je dodeljena Liberijkama Elen Džonson Sirlif i Lejmag Gbovi i Jemenki Tavakol Karman.

"Na listi kandidata ove godine je 188 pojedinaca i 43 organizacije", precizirao je Lundestad.

Ime dobitnika biće saopšteno u oktobru, a nagrada se tradicionalno dodeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti njenog osnivača, švedskog izumitelja dinamita Alfreda Nobela.
XS
SM
MD
LG