Dostupni linkovi

Kacin: Srbiji je kandidatura na dohvat ruke


Jelko Kacin
Jelko Kacin
U Briselu će se u utorak odlučivati o daljem evropskom putu Srbije, odnosno da li su ispunjeni uslovi neophodni kako bi joj bio dodeljen status kandidata za članstvo u EU. Podsetimo da je ta odluka u decembru bila odložena zbog nerešenih pitanja sa Prištinom. O tome razgovaramo sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

RSE: Protekla nedelja bila je ispunjena aktivnostima vezanim za odluku o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji koja bi trebalo da bude doneta u utorak. Šta postizanje dogovora Beograda i Prištine konkretno znači za kandidaturu Srbije?

Kacin: Ne radi se samo o Srbiji, radi se o celom regionu. Bit Evropske unije je slobodan protok ljudi, robe, usluga, kapitala i ideja. Kada god neka zemlja blokira neku drugu zemlju, ona ne prakticira vrednosti i bit Evropske unije. Srbija je do sada koristila sve prilike da na ovakav ili onakav način blokira prisustvo Prištine, odnosno Kosova, na međunarodnim skupovima. Zato je dogovor o privremenom predstavljanju bez prejudiciranja statusa i implementacija tog dogovora jedan od veoma važnih uslova koji bi drastično popravio političku atmosferu u regionu i na taj način olakšao i proboje na svim drugim područjima.

RSE: Da li je Srbija, po Vašem sudu, ispunila sve što je od nje u decembru tražio Evropski savet?

Kacin: Procenu o tome će napraviti one države koja do sada nisu dale zeleno svetlo Srbiji. Odlučujuću reč ovde će imati nemačka kancelerka Angela Merkel, koja je u iskustvima nemačke vojske i ranjenih vojnika na severu Kosova imala argumente zbog kojih jednostavno dodeljivanje statusa, prije nekoliko meseci, nije bilo moguće.
Jučer smo imali blokadu konferencije jer Kosovo nije pristalo da bude Kosovo 1244, ali smo u minutu našli rešenje, pa je Kosovo postalo Priština, Srbija je postala Beograd, Skopje je izraslo umesto Makedonije, a BiH je bila Sarajevo. Svi su bili zadovoljni kompromisom i uspešno smo radili dva dana.

RSE: U Beogradu je u međuvremenu bio šef nemačke diplomatije, gospodin Gido Vestervele. Tokom te iznenadne posete je rekao da Nemačka vidi trud Srbije da se sprovedu uslovi iz decembra. Kako to vidite?

Kacin: Vidim kao hrabrenje Srbije da se dokaže i da ne stane na pola puta.

RSE: Da li je na tom tragu i zahtev šefova diplomatije Italije, Francuske, pa i Austrije, da se Srbiji dodeli status kandidata. I Austrija je također u decembru imala rezerve, kao i Nemačka.

Kacin: Srbija mora ubediti sve države članice Evropske unije. Sve dok i jednu ne ubedi nema zelenog svetla.

RSE: Da li ste Vi zadovoljni primenom do sada postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine?

Kacin: Oni tamo imaju velikih poteškoća, prije svega jer je Srbija već u predizbornoj godini, pa se mnogi ti dogovori sporo implementiraju. Na drugoj strani se interpretiraju za domaće potrebe. U načelu, stav Evropskog parlamenta je da podržavamo Srbiju i dodeljivanje statusa jer će to biti kolateralna dobit za sve susede Srbije. Znači za ceo region.

RSE: Govoreći o primeni postignutih sporazuma, osvrnuo bih se i na slobodu kretanja jer EULEX poslednjih dana tvrdi da i dalje nema punu slobodu, što je bio jedan od uslova Brisela. Koliko to može biti kočnica?

Kacin: Gospodin Vestervele je bio u Beogradu. Ne treba gledati samo da je bio, nego i šta je radio. Ja mislim da je Srbija razumela sve poruke. Sve je u njenim rukama, sve joj je na dohvat ruke i Srbija mora sama sebi dokazati i sama sebi dodeliti status zemlje kandidata. Ona to može.

RSE: Dijalog u Briselu vođen je u poslednjim danima pred odluku o statusu kandidata. U noći između srede i četvrtka uklanjane su barikade. Ti uslovi bili su poznati i tokom ova dva meseca. Zašto se sve ponovo ostavilo za poslednji čas!?

Kacin: To nije pitanje za mene. Mi hrabrimo Srbiju odavno, ali, nažalost, još uvek se sve to dešava u poslednjem momentu. Nije to najbolje, ali ipak je bolje nego ništa.

RSE: Naravno, ali kako vidite to da se sve odluke ostavljaju za foto-finiš? Da li Srbija tim sebi rizikuje da da sebi autogol?

Kacin: Ta opasnost uvek postoji, ali se nadam da ima političke volje i konsenzusa da se Srbija dokaže pred Evropom i prije svega pred svojim stanovnicima. Status, sam po sebi, ne znači baš mnogo, a na simboličnom nivou to znači da je Srbija odlučna i posvećena da uđe u EU i da na tom putu napreduje brže.

RSE: U Srbiji se, ipak, neretko čuju i negativni tonovi, da se od Beograda na putu ka EU traži više nego što je traženo od drugih država.

Kacin: Ne želim to komentarisati, ali pojedini političari uvek krivicu prebacuju na druge. Srbija je ta koja želi u EU. Svi koji su ušli, morali su se dokazati, pa će se i Srbija morati dokazati. Uključivanje u EU je dobrovoljno i ako to neko ne želi, neka to jasno i glasno kaže.

RSE: Spominjali ste važnost napretka Srbije na evropskom putu i u kontekstu regiona, regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa jer su dobrosusedski odnosi jedan od principa na kojem EU i počiva. U Srbiji je međutim problem da se Kosovo nazove susedom. Može li to biti kočnica?

Kacin: Danas sam u Sarajevu. Jučer smo imali blokadu konferencije ovde jer Kosovo nije pristalo da bude Kosovo 1244, ali smo u minutu našli rešenje, pa je Kosovo postalo Priština, Srbija je postala Beograd, Skopje je izraslo umesto Makedonije, a BiH je bila Sarajevo. Svi su bili zadovoljni kompromisom i uspešno smo radili dva dana. Kada postoji volja, sve je moguće rešiti.

Evropska perspektiva, samo po sebi, za građane znači strana ulaganja, nova radna mesta, socijalna bezbednost, bolja perspektiva za sledeće generacije. To je bit Srbije u ovom trenutku.

RSE: Vratio bih se na kandidaturu Srbije. Interesuje me, po Vašem mišljenju, kakve bi Srbija najkonkretnije koristi imala od pozitivnog ishoda, odnosno od dobijanja statusa kandidata?

Kacin: Treba biti kandidat, da bi mogao dobiti datum. Zato ja to vidim kao značajan korak na putu ka sledećim koracima i ka ubrzanju evropske perspektive Srbije. Evropska perspektiva, samo po sebi, za građane znači strana ulaganja, nova radna mesta, socijalna bezbednost, bolja perspektiva za sledeće generacije. To je bit Srbije u ovom trenutku.

RSE: Kakve bi, sa druge strane, mogle biti posledice negativne odluke, obzirom da bi se teško dobio još jedan bliski datum za popravni ispit?

Kacin: Ako Hrvatska uspije ubediti države koje vrše monitoring posle potpisivanja Socijalnog sporazuma, Hrvatska će deset godina posle Slovenije ući u EU. Srbija mora sebi odgovoriti na elementarno pitanje - šta ona želi, kada i u kom pravcu? Srbija je danas već okružena članicama Evropske unije i budućim članicama. Naime, Bugarska, Rumunija i Mađarska su već članice Evropske unije, Hrvatska formalno za koju godinu, Crna Gora u sedmom mesecu ove godine počinje pregovore. Da se Srbija nađe u situaciji bez statusa, mislim da je to od Srbije neodgovorno. I zato bih rekao da taj dijalog između Beograda i Prištine vidim drugačije. Vidim ga, pre svega, kao dijalog između Beograda i Beograda i odgovaranja Beograda Beogradu šta on želi sa sobom u budućnosti i šta priželjkuje Srbiji.
Mislim da će EU sačekati na rezultate izbora u Srbiji. Mi ne želimo da to bude predizborna utrka ili predizborna tema.

RSE: U Srbiji bi uskoro trebalo da budu raspisani izbori. Koliko će se ta odluka o statusa kandidata odraziti na izbore?

Kacin: Svakako će to biti jedna od tema, ali mislim da će glavna tema ipak biti normalna evropska tema. Građani Srbije su normalni građani Evropske unije, pa njih zanima ekonomija, radna mesta, perspektiva. To su teme na koje mora odgovarati Vlada, odnosno sve političke stranke koje žele dobiti podršku građana na izborima.

RSE: Da li bi eventualno odobravanje statusa kandidata Srbije bilo vetar u leđa nekim izrazito proevropskim partijama u Srbiji?

Kacin: Ne. Bio bi vetar u leđa svim parijama u Srbiji jer se status ne daje nijednoj partiji, nego se daje Srbiji.

RSE: Da li bi se i kako sprovođenje lokalnih izbora Srbije na severu Kosova odrazilo na evropski put? Mediji navode da je Brisel sugerisao vlastima u Beogradu da to ne čine.

Kacin: Sever Kosova ne može dobiti status zemlje kandidata, pa sve što se tamo zbiva ne bi više smelo uticati na eventualno dodeljivanje ili nedodeljivanje statusa. Srbija se mora dokazati. Predsednik Tadić je jasno pozvao Srbe na severu Kosova da uklone barikade, da omoguće slobodan protok i mislim da je Evropska unija tu zauzela jedan veoma konstruktivan stav.

RSE: Da li Srbija na tom putu mora i da rasformira svoje institucije na severu Kosova?

Kacin: Mislim da to nije tema za ovaj razgovor. Srbija će se baviti tim paralelnim strukturama. Odlučnost sa kojom se obračunalo sa braćom Veselinović govori o tome da je i Srbija posvećena tome da, uz pomoć svojih državnih organa, bude deo rešenja, a ne deo problema. Na drugoj strani, lokalna samouprava nije paralelna struktura jer su opštine na severu Kosova legitimne i imaju svoje organe.

RSE: Koje uslove Srbija, ako sada dobije status kandidata, mora da ispuni kako bi dobila i datum početka pregovora?

Kacin: Nikakvih uslova neće biti. Mislim da će EU sačekati na rezultate izbora u Srbiji. Mi ne želimo da to bude predizborna utrka ili predizborna tema. Sve garniture koje bi eventualno morale nastati će morati odgovoriti na kraju i na taj izazov - Kada, kakvom dinamikom i kakvim kvalitetom idu dalje. Ali fakat da će Crna Gora otvoriti poglavlje 23. i 24., kao prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, u sedmom mesecu ove godine, je veliki izazov i za Srbiju da odluči da li može ubrzati ili će stati na mestu.
XS
SM
MD
LG