Dostupni linkovi

Francuska i Nemačka povlače savetnike iz Avganistana


Francuska i Nemačka povlače svoje savetnike iz avganistanskih ministarstava iz bezbednosnih razloga, nakon što su dvojica američkih savetnika ubijena u Kabulu.

Odluku o povlačenju svojih savetnika iz Avganistana dve zemlje su donele nakon što su to juče učinli NATO i Velika Britanija.

"Nemačka vlada je odlučila da povuče oko 50 svojih stručnjaka i savetnika iz ministarstava i zgrada vlade u oblasti Kabula", naveo je nemački ministar za razvoj Dirk Nibel u saopštenju.

Nibel je precizirao da je ovakva odluka doneta iz predostrožnosti i da će savetnici nastaviti sa radom čim se situacija smiri, prenosi AP.

Francuska ambasada u Kabulu privremeno će povući sve francuske civilne savetnike iz avganistanskih institucija, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnjih poslova, dodajući da će odluka biti preinačena čim uslovi to dozvole, javlja AFP.

Talibanski pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad u kome su ubijeni američki savetnici u ministarstvu unutrašnjih poslova Avganistana, uz obrazloženje da se radi o činu odmazde zbog spaljivanja Kurana u američkoj vazduhoplovnoj bazi Bagram, severno od Kabula.

Protesti zbog paljenja Kurana u Avganistanu traju već šest dana i u njima je do sada poginulo više od 30 ljudi.
XS
SM
MD
LG