Dostupni linkovi

Sorensen: Za BiH ima mjesta u EU


Posebni predstavnik Europske unije za BiH Peter Sorensen izjavio je kako ta zemlja bez obzira na svoj složeni ustroj ima izglede postati punopravnom članicom EU-a. Hoće li se to dogoditi ovisi prije svega o unutarnjem političkom dogovoru i spremnosti na provedbu reformi.

Govoreći u Sarajevu na tribini nevladine udruge Krug 99, Sorensen je kazao kako svih sadašnjih 27 članica EU-a podupiru ambicije BiH da postane punopravnom članicom Unije. Mi u EU-u vjerujemo da je BiH europska zemlja, kazao je Sorensen, dodajući pritom kako u konačnici ipak sve ovisi o dogovorima u samoj zemlji.

Rekao je kako dogovor o uspostavi Vijeća ministara BiH, kao i nedavno donošenje nekoliko važnih reformskih zakona u državnom parlamentu, daju nadu da će se stvari nakon višemjesečnih zastoja i blokada napokon kretati u pozitivnom smjeru. Proces europskih integracija nije zamjena za dogovor u zemlji.

Vjerujem da je BiH na dobrom putu za postizanje unutarnjeg dogovora i sporazuma, no potrebno je uložiti mnogo napora, izjavio je danski diplomat. Potvrdio je i kako sve države EU-a odlučno podupiru očuvanje BiH, njezin teritorijalni integritet i suverenitet.
XS
SM
MD
LG