Dostupni linkovi

Klinton: Sirija bi mogla da sklizne u građanski rat


Državna sekretarka SAD Hilari Klinton upozorava da postoji mogućnost da Sirija sklizne u građanski rat, koji bi stranom vojnom intervencijom samo bio pogoršan.

"Mislim da postoji svaka mogućnost građanskog rata. Spoljna intervencija neće to sprečiti, već će ga verovatno ubrzati", rekla je Klintonova.

Ona je u intervjuu za BBC tokom posete Maroku istakla da i dalje postoji veoma jako protivljenje bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji, kako unutar te zemlje, tako i u inostranstvu.

Američki državni sekretar izjavila je u petak da međunarodna zajednica mora nastojati da promeni stavove Rusije i Kine, koje su ranije uložile veto na predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji o merama protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Rabatu, Klintonova je pozvala sve Sirijce u vojsci i biznis sektoru koji i dalje podržavaju Asada, da mu okrenu leđa, navodi AP.

"Asad bi hteo da sirijski narod veruje da su samo teroristi i ekstremisti protiv njegovog režima, ali to je pogrešno", rekla je američka državna sekretarka i dodala da bi "svi Sirijci trebalo da zajedničkim snagama nastoje da postignu bolju budućnost".
XS
SM
MD
LG