Dostupni linkovi

Nobilo: Lažnim braniteljima oduzeti sve povlastice


Nakon što je aktualni ministar Predrag Matić najavio kako će vlada pronaći model kojim bi se omogućila objava Registra branitelja, mnogi su skočili na noge istaknuvši kako bi se time u opasnost doveli branitelji.

No, braniteljske udruge također se slažu kako bi se objavom Registra prokazali samo lažni branitelji.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u Minsitarstvu branitelja razmišljaju i o tome što sa lažnim braniteljima nakon objave Registra.

Prema trenutno aktualnom modelu, lažni bi branitelji morali u proračun vratiti sva sredstva koja su dobili na temelju povlaštenog položaja.

Povlaštene stanove i automobile morali bi otkupiti tako što će platiti razliku do tržišne cijene. Ministar zagovara i princip prema kojem bi bez prevelike halabuke takvim lažnim braniteljima obustavili isplatu mirovine, ukinuli povlastice i potom ih izbrisali iz Registra, ali bez kaznenog gonjenja.

Odvjetnik Anto Nobilo smatra kako je objava Registra tek početak nakon kojeg svoj posao moraju obaviti pravne službe.

Trebalo bi, smatra Nobilo, istražiti kako su lažni branitelji dobili mirovine, invalidnine i druga prava, a potom, ako nema zastare, pokrenuti postupak pred sudom. On smatra da bi takve osobe u proračun trebale vratiti sva sredstva koja su ostvarili lažnim braniteljskim statusom, ali bi im se trebala oduzeti i sva imovina koju su tim sredstvima stekli.

Nobilo je uvjeren kako bi na taj način profitirali i pravi branitelji, ali i građani koji više ne bi morali izdvajati za mirovine lažnih branitelja.
XS
SM
MD
LG