Dostupni linkovi

Nemački ministar predložio da Grčka napusti eurozonu


Konzervativni nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih postao je prvi član vlade u Berlinu koji je otvoreno predložio da Grčka napusti evrozonu, piše magazin "Špigl".

Fridrih, lider konzervativne Hrišćanske socijalne unije (CSU), koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj stranci (CDU) kancelara Angele Merkel, rekao je da će Grčka imati veće šanse da dovede u red svoje finansije ako prestane da koristi evro.

Ovakav stav i ranije su izražavali članovi CSU, uključujući njenog predsednika Horsta Zehofera, ali je Fridrih prvi član kabineta Merkelove koji je otvoreno govorio o izlasku Grčke iz evrozone.

Merkelova se do sada izjašnjavala protiv izlaska Grčke iz evrozone. Zehofer je premijer Bavarske, ali nije član njenog kabineta.

"Šanse Grčke da se obnovi i postane konkurentnija svakako su veće izvan monetarne unije. Ne kažem da Grčka treba da bude izbačena, nego treba stvoriti podsticaje koje ona neće moći da odbije", rekao je Fridrih.Nemačko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da se više od 160 nemačkih poreznika prijavilo da kao volonteri rade u Grčkoj, kako bi pomogli toj zemlji u efikasnijoj naplati poreza.
XS
SM
MD
LG