Dostupni linkovi

Žbogar: EU veruje da sporazum dobar za Kosovo


Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar pozdravio je sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova koji su Beograd i Priština postigle u petak u Briselu.

Žbogar je u saopštenju za medije pohvalio kosovsku vladu za postignuti sporazum. Čestitajući lično premijeru Hašimu Tačiju Žbogar je rekao:

„Evropska unija čvrsto veruje da je ovaj sporazum dobar za Kosovo, za njegov napredak i njegovu evropsku budućnost. Pohvaljujem političke lidere Kosova za ovaj zreli korak koji će približiti Kosovo EU. Kada se lider suoči sa teškim pitanjem uvek je lako biti protiv ili jednostavno odložiti odluku. Potrebni su prava hrabrost i državništvo da bi se prešlo preko čisto stranačke politike u interesu naroda i budućnosti Kosova. To je nešto što zaslužuje priznanje“, ocenio je on.

Sporazumi postignuti tokom poslednje runde razgovora u kojima je EU posrednik, omogućiće Kosovu da učestvuje, da za svoj račun potpisuje nove sporazume i da govori u svoje ime na svim regionalnim sastancima, ističe Žbogar.
XS
SM
MD
LG