Dostupni linkovi

Indija: Zabranjen rad za 3 humanitarne organizacije


Indijske vlasti zabranile su rad tri humanitarne organizacije koje, kako tvrdi Nju Delhi, stranim novcem organizuju proteste zbog nove nuklearne centrale koju na jugu zemlje grade ruske kompanije.

Protivnici širenja indijskog nuklearnog programa upozoravaju da je katastrofa u japanskoj centrali Fukušima posle zemljotresa i cunamija u martu 2011. dokaz da takve centrale predstavljaju veliki rizik u slučaju prirodnih katastrofa.

Indijski premijer Manmohan Sing tvrdi da je Indiji neophodna nuklearna energija, kako bi doprinela rastućoj ekonomiji zemlje, kao i da su indijske instalacije bezbedne.

Posle višemesečnih protesta zbog nove centrale u mestu Tamil Nadu, Sing je prošle nedelje rekao da neke grupe iz inostranstva, većinom iz SAD i Skandinavije, radi sopstvenih interesa podstiču anti-nuklearna osećanja, ne uzimajući u obzir potrebe Indije u oblasti nuklearne energije.

U petak je indijska vlada saopštila da oduzima dozvole za rad trima humanitarnim organizacijama, nenavodeći o kojim je organizacijama reč.

Vlada je te organizacije optužila za nezakonito finansiranje protesta zbog kojih je u decembru odloženo stavljanje u pogon prvog od dva reaktora snage 1.000 megavati.
XS
SM
MD
LG