Dostupni linkovi

Grčka: Objavljena ponuda za zamenu državnih obveznica


Grčka je u petak objavila zvaničnu ponudu za zamenu obveznica s ciljem da za 107 milijardi evra smanji dug kod banaka i drugih privatnih investitora.

Ministarstvo finansija je objavilo formalnu ponudu bankama i drugim investicionim fondovima kojom su poverioci pozvani da prihvate gubitak više od polovine nominalne vrednosti obveznica koje drže, u zamenu za nove obveznice, sa dužim rokovima dospeća.

To je sastavni deo drugog međunarodnog paketa pomoći Grčkoj, u okviru kojeg će ona dobiti 130 milijardi evra u zajmovima za spasavanje, u zamenu za nastavak oštrih mera štednje.

Smanjenje duga će prinuditi privatne vlasnike obveznica da ih razmene za novim 53,5 odsto niže nominalne vrednosti, dužim rokovima dospeća - do 30 godina i nižim kamatnim stopama - 2 odsto godišnje do 2015, 3 odsto do 2021. i 4,3 odsto posle toga.

Privatni vlasnici obveznica će dobiti isplatu 30 milijardi evra kao deo dogovora. To će se platiti od 130 milijardi iz paketa pomoći. Formalna objava ponude za zamenu obveznica je izdata posle sastanka Vlade o primeni novih mera štednje.
XS
SM
MD
LG