Dostupni linkovi

Sirijska opozicija dobija oružje iz inostranstva


Zapadne i ostale zemlje ignorišu krijumčarenje oružja i opreme iz inostranstva za potrebe protivnika sirijskog predsjednika Bašara al Asada, izjavili su danas izvori iz sirijske opozicije.

Ovi izvori rekli su da u zemlju stižu lako naoružanje, oprema za komunikacije i noćno izviđanje.

Pristalice opzicije u egzilu pokušavaju da pronađu način da pobunjenicima dopreme protivavionsko i protivtenkovsko naoružanje. Otpor snagama predsjednika Asada pruža Slobodna sirijska armija, koju čine vojni dezerteri i civilni dobrovoljci.

Izvor koji nije želio da bude imenovan rekao je na marginama međunarodnog samita o sirijskoj krizi u Tunisu da su u toku pokušaji da se penzionisani sirijski oficiri uključe na stranu pobunjenika kao savjetnici i koordinatori.

Taj izvor je dodao da nijedna zemlja formalno nije donijela odluku o naoružavanju pobunjenika, ali da države ne sprečavaju Sirijce da kupuju naoružanje i šalju ga u Siriju.

U nacrtu deklaracije sa samita u Tunisu navodi se da "zapadne i arapske zemlje zahtijevaju od sirijskih vlasti da hitno omoguće pristup humanitarne pomoći gradovima Homs, Dera, Zabadani i drugim oblastima koje su pod opsadom".

U rezoluciji se poziva Damask da "odmah prekine sva neprijateljstva i nasilje".

Grupa pod nazivom "Prijatelji Sirije" obećala je da će isporučiti humanitarnu pomoć u roku od 48 sati ukoliko Sirija prekine napad na civilne oblasti i omogući isporuku humanitarne pomoći.
XS
SM
MD
LG