Dostupni linkovi

Tadić: Potvrđena politika i Evropa i Kosovo


Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio povodom vijesti o ishodu dijaloga u Briselu, da je politika "I Evropa i Kosovo", za koju je dobio podršku građana, potvrđena.

Tadić je, kako je saopšteno, pozdravio dogovor postignut kroz dijalog o Kosovu po kome će kaže, Priština u regionalnim forumima biti predstavljena pod okriljem Rezolucije 1244 UN, što znači da Kosovo neće biti prisutno kao nezavisna država.

"Kosovo neće biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde. Republika Srbija je članica Ujedinjenih nacija, koja poštuje I Rezoluciju 12 44 UN koja garantuje suvereniet nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja", rekao je predsjednik Tadić i podsetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Tadić je istakao da će Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se pronašla kompromisna rešenja za probleme koje tište obične ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni život, a koja će biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih građana.
XS
SM
MD
LG