Dostupni linkovi

Počeo sastanak premijera o sprječavanju vremenskih nepogoda


U sjedištu Vade Republike Srpske u Banjaluci počeo je sastanak premijera iz zemalja regiona koji će razgovarati o koordinisanju aktivnosti na sprečavanju mogućih poplava, kao posljedice snježnog nevremena na Balkanu.

Na inicijativu predsjednika entitetske Vlade Aleksandra Džombića u Banjaluci su se okupili predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, kao izaslanik hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Džombić je 8. februara predložio predsjednicima vlada u regionu osnivanje zajedničkog koordinacionog tijela koje će imati zadatak da unaprijed pripremi plan kako bi, na najbolji način, spremili svoje kapacitete za zaštitu stanovništva i spriječili poplave neželjenog obima.

U nezapamćenom nevremenu koje je region zahvatilo u prvoj polovini februara zabilježene su desetine žrtava smrzavanja, brojni objekti su uništeni ili oštećeni, snježni nanosi danima su gotovo paralisali saobraćaj, otežali uslove za trgovinu i privrednu proizvodnju, a nastava je u školama bila prekinuta.
XS
SM
MD
LG