Dostupni linkovi

Blic: EU sugerisala Beogradu da ne raspisuje lokalne izbore na Kosovu


Vlastima u Beogradu iz Brisela sugerisano da ne organizuju lokalne izbore na Kosovu, objavio je Blic.

Države EU koje su priznale nezavisnost Kosova zagovornici su da se izbori ne raspisuju, a najtvrđe u stavu su Njemačka i Francuska. Ove države ocjenjuju da će se time omogućiti ukidanje takozvanih paralelnih institucija.

Prema saznanjima lista, gotovo je izvjesno da lokalnih izbora na Kosovu neće biti, a što je bilo planirano u isto vrijeme kao i u centralnoj Srbiji.

U Vladi se traži najbolje moguće obrazloženje i, kako sada stvari stoje, to će najvjerovatnije biti - "tehnička nemogućnost“ da se izbori održe.

Razmatra se i varijanta koja bi bila kompromis - Beograd ne bi organizovao izbore jer ionako postoji opasnost da međunarodne snage oduzmu izborni materijal, ali da građani Kosova glasaju elektronskim putem.

Pitanje organizovanja izbora na Kosovu došlo u žižu javnosti kada je predsjednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović izjavila da lokalni izbori na Kosovu neće biti održani, da bi potom iz njenog kabineta stigao demanti sa objašnjenjem da je predsjednica Skupštine pogrešno protumačena, odnosno da je rekla da je pitanje tih izbora delikatno.
XS
SM
MD
LG