Dostupni linkovi

Optužnica protiv Mevlida Jašarevića u martu


Optužnica protiv Mevlida Jašarevića i njegovih pomagača, koji su izvršili teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, biće podignuta u martu.

S obzirom na to da je teroristički napad izvršen 28. oktobra prošle godine, a da Tužilaštvo BiH ima rok od šest mjeseci da podigne optužnicu, može se očekivati da će se to dogoditi u martu te da se neće čekati posljednji trenutak, piše Dnevni avaz.

List saznaje da je u toku analiza materijala uzetog tokom posledne akcije SIPA-e u Gornjoj Maoči, prilikom koje su uhapšeni Nusret i Eldin Imamović te Jasmin Mustajbašić. Oni su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.

Tokom poslednjeg ročišta za određivanje pritvora Jašareviću i njegovim pomagačima Munibu Ahmetspahiću i Emrahu Fojnici, tužilac Dubravko Čampara kazao je da se očekuje da će u tom materijalu biti pronađena i druga videooporuka koju je Jašarević snimio uočio samog napada, a koja je, prema saznanjima Dnevnog avaza, "mnogo žešća" od one koju poseduje Tužilaštvo.

Iz Tužilaštva BiH, međutim, još nisu saopštili da li je videooporuka pronađena. S obzirom na to da je poslednja akcija u Maoči izvedena, kako je tužilac kazao, nakon što je Tužilaštvo BiH dobilo dojavu o tome gde se nalazi DVD s oporukom, može se očekivati da se ona nalazi među zaplenjenim materijalom.

Takođe, nije poznato ni jesu li stigli podaci od američkog FBI-ja, čiji su istražitelji nakon terorističkog napada na Ambasadu boravili u BiH i jedini obavili uviđaj na Američkoj ambasadi.

Jašareviću, Ahmetspahiću i Fojnici prošlog meseca je produžen pritvor, dok su četvrtoosumnjičenom Dini Pečenkoviću izrečene mjere zabrane.
XS
SM
MD
LG