Dostupni linkovi

Vestervele: Podrška Nemačke za status kandidata Srbiji


Nemačka bi želela da vidi da na sledećem sastanku Evropskog saveta Srbija načini naredni korak u pravcu EU- da dobije status kandidata, izjavio Vestervele.

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele je, nakon sastanka sa ministrom Jeremićem u Beogradu, rekao da Nemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije".

„Došao sam da ohrabrim i pohvalim ono sto je urađeno, ima još malo do cilja i sada treba biti razuman i fleksibilan,“ rekao je Vestervele.

Vestervele je istakao da Srbija čini sve da ispuni uslove, a što se tiče otvorenih pitanja- blizu su rešenja. On je dodao da je evropska perspektiva bitna za ceo region.

Vestervele je naglasio da je Srbija napravila veliki progres na svom evropskom putu od decembra prošle godine.

"Voleli bismo da vidimo da Srbija dobije status kandidata na sledećem sastanku Evropskog saveta. Stojimo čvrsto uz Srbiju na tom putu", kazao je minsitar i dodao:

"Vidimo koliko je Srbija napredavala, koliko se trudila i trudi da odluke iz decembra sprovede u delo. Jasno da mi priznajemo taj trud i tu sam da vas ohrabrim."

Nemački ministar je naveo da posebno priznanje Beogradu treba da se oda za dogovor o slobodi kretanja postignut u dijalogu sa Prištinom i izrazio očekivanje da će i ostala otvorena pitanja biti rešena.

"Dogovor o slobodi kretanja je veliki korak za koji mora da se oda priznanje a ukoliko se otvorenim pitanjima priđe u duhu saradnje rešenja su veoma blizu. Mislim da će se to i dogoditi. Nemačka je veoma odlučna da do toga dođe", kazao je on.

Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj- EU je budućnost za Srbiju, izjavio je Jeremić. On je rekao da su se tokom sastanka složili da je Srbija nadomak cilja.
XS
SM
MD
LG