Dostupni linkovi

SNV optužio Beograd za uklanjanje barikada na Jarinju


Srpsko nacionalno vijeće sjevernog Kosova optužilo je danas vlasti u Beogradu da su odgovorne za uklanjanje barikade koja je bila postavljena u međuzoni kod administrativnog prijelaza Jarinje.

Kako se navodi u saopštenju, na Srbe koji su bili na barikadama najprije su "brutalno nasrnuli" ljudi u civilu i sa fantomkama na glavama, a da je potom intervenisala i žandarmerija.

SNV je optužio predsjednika Srbije Borisa Tadića da je uklanjanjem barikade "udario temelje graničnog prijelaza između Kosova i Srbije i dao doprinos "instaliranju albanskih institucija na sjeveru Pokrajine".

Kosovske Srbe neće zaplašiti ova brutalna policijska akcija, niti će ih iko pokolebati i primorati da se svim legitimnim sredstvima bore i izbore protiv "instaliranja albanskih institucija i albanizacije sjevera Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Novinarima danas policajci nisu dozvolili da se približe mjestu gdje je rano jutros uklonjena barikada koja je postavljena već nekoliko mjeseci kako bi se spriječio prelaz preko Jarinja.

Srbi sa sjevera Kosova mjesecima koriste alternativne puteve za odlazak u Srbiju zbog odluke Prištine da na granične prijelaze Brnjak i Jarinje postave carinike i pogranične policajce.
XS
SM
MD
LG