Dostupni linkovi

Danas nastavak suđenja Sanaderu


Suđenje bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u aferi "Hipo" i primanje 10 miliona eura mita od mađarskoga MOL-a, trebalo bi danas da bude nastavljeno nakon višenedjeljne pauze.

Pred zagrebačkim Županijskim sudom kao svjedoci su pozvani Branko Horaček, bivši direktor Uprave za energetiku Ministarstva privrede i advokat Zoran Marković, koji je na optuženičkoj klupi zbog sumnje da je sa bivšim menadžerima "Podravke" i njihovim poslovnim partnerima oštetio koprivničku prehrambenu kompaniju.

Svjedoči'e još bivši direktor Agencije za zaštitu tržišnoga nadmetanja Olgica Spevec, bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši direktor austrijske "Hipo banke" Volfgang Kulterer, vlasnik "Diokija" Robert Ježić, te bivši ministar finansija Ivan Šuker.

Od posljednje rasprave 13. januara Sanader je kao osumnjičenik ispitan zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskom "Aluminijumu", čime je Hrvatska Elektroprivreda (HEP) navodno oštećena za 650 miliona kuna, te zbog afere "Dioki".

U toj aferi Sanader se sumnjiči za zloupotrebu premijerske dužnosti i da je kompaniji "Dioki" omogućio struju po nižoj cijeni, a Upravu HEP-a naveo da vlasniku te kompanije isplati zajam od 15 miliona kuna.

Zagrebački Županijski sud prije dvije nedjelje potvrdio je optužnicu u slučaju "Fimi media", u kojem se, osim Sanadera i još osam pravnih i fizičkih lica, za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i ministarstava prvi put tereti i politička stranka - HDZ.

Bivši hrvatski premijer, polovinom decembra pušten je da se brani sa slobode nakon što je platio kauciju od 12,6 miliona kuna, predao pusoš i obavezao se da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište.
XS
SM
MD
LG