Dostupni linkovi

Stefanović: Nismo se približili statusu kandidata


Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pred početak druge runde pregovora sa Prištinom u Briselu, izjavio je da se Srbija nije približila statusu kandidata i da je situacija jako teška.

„O kandidaturi je vrlo nezahvalno govoriti. Nismo se približili statusu kandidata, situacija je jako teška. O tome odlučuju zemlje članice i o tome i te kako moramo da vodimo računa“, kazao je Stefanović.

On je dodao da je glavna tema razgovora i danas regionalno predstavljanje Prištine i da Srbija dolazi sa jasnim stavovima i jasnom pozicijom.

„Borićemo se do kraja bez obzira na izrazito negativnu poziciju Prištine i njihovo odbijanje da se napravi sporazum. Očekujemo da današnji dan može doneti rešenje“, naveo je.

Stefanović je rekao da su sinoćnji pregovori završeni na način da je bilo još očiglednije da su stavovi Beograda i Prištine udaljeni. Dodao je da je Beograd spreman da, uz Rezoluciju 1244, prihvati u fusnoti još jedan dokument.

„Ja sam više puta rekao da smo mi spremni da toj suštini dodamo još jedan validan međunarodni dokument, to je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Međutim, smatramo da za ovo rešenje ima široke podrške u Međunarodnoj zajednici da je naša strana osetila da je sada na Prištini, a pre svega na MZ da ne dozvolimo da bilo ko drži za taoce ceo Zapadni Balkan u integrativnim procesima“, izjavio je Stefanović.
XS
SM
MD
LG