Dostupni linkovi

Hrvatska: Prije 30 godina objavljen je prvi broj kultnog tjednika "Danas"


Prije 30 godina - 23. veljače 1982. pojavio se prvi broj političkog tjednika "Danas" koji je bio i ostao vrh hrvatskog novinarstva.

List je u startu dosegnuo prodanu nakladu od danas nezamislivih 100.000 primjeraka, tijekom 1984./85. pao na manje od 35.000 primjeraka, pa je vlast popustila i imenovala Mirka Galića za novog urednika.

On je konsolidirao taj tjednik i kroz tri godine podigao prodanu nakladu na 80.000 primjeraka, da bi prava ekspanzija Danasa nastala tijekom 1989., 1990. i 1991., kad je pod uredničkim vodstvom Dražena Vukova Colića i Mladena Maloče prodana naklada dosegla vrhunac od gotovo 140.000 primjeraka, piše Novi list.

Budući da se Danas nije htio uklopiti u okove tadašnje ratne i nove jednostranačke cenzure, uslijedio je niz tehničkih radnji kojima je u roku od sedam-osam mjeseci uništen (od naloga da se na prodajnim mjestima ne raspakira, nego vraća kao neprodan, preko izbacivanja redakcije iz Vjesnikova kompjutorskog sustava, do naloga jednoj banci da traži prijevremenu otplatu jednog kredita, pa sve do blokade žiro-računa, zabrane tiskanja u Zagrebu i prekida proizvodnje).

Ugašen je 2. lipnja 1992. godine, a i dan danas mnogi pokušavaju da nateraju građane da ga zaborave ne pominjući ga u istoriji hrvatske žurnalistike.

HDZ-ova vlast je preuzela ime, ali je pod tim imenom objavljivala ratnohuškačku propagandu, što je rezultiralo padom prodane naklade na manje od 8.000 primjeraka i gašenjem lista.
XS
SM
MD
LG