Dostupni linkovi

SAD: Sumnjive pošiljke senatorima


Nekoliko članova američkog Kongresa dobilo je pošiljke sa sumnjivim potencijalno opasnim praškom, piše danas britanski "Gardijan", pozivajući se na izvore u Kongresu.

Ispostavilo se da prašak bezopasan, ali je zvaničnik za bezbjednost Senata Teri Gejner upozorio kongresmene da budu oprezni kada dobiju poštu sa "sumnjivim praškastim materijalom", dodajući da posebnu pažnju treba obratiti na poštu iz Portlanda u Oregonu.

Policija, Federalni istražni biro /FBI/ i druge specijalne službe pokrenule su istragu, rekao je Gejner.

Veliki broj američkih medijskih organizacija primile su pisma u kojima se navodi da su "opasni materijali" upućeni i kabinetima oko 100 američkih senatora, a da je u 10 pošiljki bio smrtonosti patogen.

List "Gardijan" navodi da su pisma poslata televizijskim novinarima Džonu Stjuartu i Stivenu Kolbertu u kojima se prijeti biološkim napadima na američke senatore.

Najmanje tri senatora rekli su da su primili pisma sa praškastom supstancom, za koju se ispostavilo da je bezopasna, javljaju mediji. Pisma poslata novinskim kućama nisu sadržavala opasne supstance, javio je Rojters, pozivajući se na snage bezbjednosti.

U pismima koja su potpisana sa MIB zahtijeva se okončanje "korporacijskog novca i lobiranja u američkoj politici" i poziva na nove ustavne konvencije.
XS
SM
MD
LG