Dostupni linkovi

Sedmica otvorenih vrata Historijskog muzeja BiH


Historijski muzej BiH organizirat će od 23. do 29. februara Sedmicu otvorenih vrata muzeja pod nazivom "Solidariši se, ugrijmo muzej!"

Ova muzejska institucija organiziranjem Sedmice otvorenih vrata želi informirati akademsku i kulturnu javnost, političare, predstavnike stranih ambasada i civilnog društva, kao i šire građanstvo o zbirkama Historijskog muzeja BiH, djelovanju, problemima s kojima se suočava i načinima na koji se bori za opstanak, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Svaki dan tematski će biti posvećen jednoj od kolekcija Muzeja.

Akcija ima za cilj prije svega ukazati na kritično stanje sedam institucija kulture od značaja za državu, apelirati na hitno rješavanje njihovog statusa, te podići svijest ljudi -onih koji su strukom i pozicijom vezani za ovaj problem, ali i šireg građanstva kojima želi približiti bogatstvo i važnost Muzeja.

U okviru ove sedmice, danas će biti organizirana tribina "Historijski muzej BiH u savremenom bh. društvu: šta muzej može učiniti za društvo, a šta društvo može učiniti za muzej?"

Na ovom skupu će učesnici govoriti o odnosu društva prema prošlosti i kulturno-historijskom naslijeđu BiH, kao i perspektivama i mogućnostima koje se ukazuju većim otvaranjem muzeja prema javnosti i promjenom dosadašnje muzejske prakse.
XS
SM
MD
LG