Dostupni linkovi

Italija, Austrija i Francuska žele kandidaturu za Srbiju


Šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske pozvali su Ketrin Ešton da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, pošto je ispunila sve uslove.

Sproveli smo analizu o napretku Srbije i zaključili da su ispunjeni svi uslovi, istakli su ministri spoljnih poslova Austrije, Francuske i Italije, Mihael Špindeleger, Alan Žipe i Đulio Terci u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Zaključci Saveta ministara Evropske unije od 9. decembra veoma jasno pokazuju šta je Beograd trebalo da uradi. Napredak je morao biti učinjen u oblasti implementacije sporazuma utvrđenih tokom dijaloga sa Prištinom, odnosno dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova. Takođe, od Beograda je zatraženo i da sarađuje sa Euleksom, naveli su oni u pismu.

Ministri su zaključili da je napredak realizovan u implementaciji sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu između Beograda i Prištine. Poslednji od njih je dogovor o priznavanju diploma.

"Beograd je izneo veoma kontruktivne predloge o uključivanju Kosova u regionalnu saradnju, priznajući stav obe strane o statusu. Takođe, aktivno je sarađivao sa Euleksom i Kforom", istakli su ministri Austrije, Francuske i Italije.

I šef diplomatije i vicepremijer Luksemburga Žan Aselborn smatra da bi Srbiji odmah trebalo dodeliti kandidaturu.
XS
SM
MD
LG