Dostupni linkovi

Grčka: Pred poslanicima novo smanjenje budžetskih rashoda


Grčki poslanici se pripremaju da u danas razmotre hitan propis o reviziji državnog budžeta za ovu godinu, uz smanjenje rashoda za još 3,2 milijarde eura.

Ministar finansija Evngelos Venizelos je rekao u srijedu uveče da pred poslanike ide i propis o zamjeni državnih obveznica radi otpisivanja dijela potraživanja banaka. Taj propis Skupština mora odobriti najkasnije u četvrtak uveče.

Privatni investitori - banke, zamijeniće obveznice grčke države koje su kupili ranije za nove koje će imati manje od polovine nominalne vrijednosti starih, duži rok otplate i donijeće im nižu kamatnu stopu od prosječno 3,6 odsto, umjesto dosadašnjih 4,85 odsto. Grčka želi da se zamjena obveznica obavi do 12. marta.

Ali, čak i uz otpis dijela potraživanja, dug grčke države će u najboljem slučaju sa 368 milijardi eura - što je skoro 170 odsto prošlogodišnjeg BDP, biti smanjen na 120 odsto BDP 2020. godine - što je nivo na kojem je taj dug bio 2009. godine.

Najnovije smanjivanje budžetskih rashoda, utvrđeno u srijedu, obuhvata: 400 miliona eura od penzija; 170 miliona od zdravstva i obrazovanja; 500 miliona od drugih subvencija za zdravstvenu zaštitu; 570 miliona od rashoda za lijekove; i 400 miliona eura od rashoda za odbranu.
XS
SM
MD
LG