Dostupni linkovi

Izrael:Iran će za dvije godine imati interkontinentalne rakete


Izrael vjeruje da će Iran u roku od dvije do tri godine posjedovati interkontinentalne rakete koje će moći da gađaju SAD, izjavio je izraelski ministar finansija Juval Štajnic.

Analitičari pretpostavljaju da najdalekometniji iranski projektil može da dosegne 2 400 kilometara, što ga čini sposobnim za gađanje meta u Izraelu i Evropi.

Procjene izraelskog ministra finansija, date u intervjuu američkoj medijskoj kući "CNBC", u skladu su sa izvještajem američkog ministarstva odbrane iz 2010. godine u kojem se pretpostavljalo da bi Teheran mogao da proizvede projektil sa dometom do SAD do 2015. godine.

"Iranci investiraju više milijardi dolara da bi razvili interkontinentalne balističke projektile. Pretpostaljamo da će za dvije do tri godine imati prve interkontinentalne projektile koji će moći da gađaju istočnu obalu Amerike. Njihov cilj je da budu direktna nuklearna balistička prijetnja po Evropu i SAD", rekao je Štajnic.

Izraelske obavještajne službe za koje se vjeruje da su odgovorne za niz ubistava iranskih nuklearnih naučnika, pažljivo prate Iran, čiji program smatraju smrtnom prijetnjom. Izrael posjeduje špijunske satelite.

XS
SM
MD
LG