Dostupni linkovi

Propao pokušaj dogovora oko cijene mlijeka


Sa prosvjeda seljaka, 17. veljače 2012.
Sa prosvjeda seljaka, 17. veljače 2012.
Predstavnici seljaka koji prosvjeduju napustili su sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem je trebalo naći neko rješenje za prosvjede koji se šire Hrvatskom, a nakon što je francuski vlasnik triju velikih mljekarskih industrija u Hrvatskoj jednostrano snizio otkupnu cijenu mlijeka. Seljaci kažu da ostaju na prosvjedima do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Otkupna cijena mlijeka prema prosjeku otkupne cijene u Europskoj uniji, oštra kontrola uvoznog mlijeka i mliječnih prerađevina, državna potpora od oko pola kune po kilogramu mlijeka dok se ne uvede novi sustav otkupa i poticaja – to su samo neki od zahtjeva hrvatskih farmera koji već 9. dan prosvjeduju širom kontinentalne Hrvatske.

U srijedu je u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu organiziran sastanak predstavnika ministarstva sa otkupljivačima i proizvođačima mlijeka kako bi se pokušalo pronaći neko rješenje, ali su seljaci nakon 15 minuta napustili sastanak, ogorčeni što su njihovi zahtjevi stavljeni kao posljednja točka dnevnog reda sastanka.
Mladen Šolčić
Mladen Šolčić

„Minsitar je sazvao simpozij, a mi nemamo vremena za simpozij. Tražili smo službeno i da nas primi predsjednik države na Pantovčaku, jer situacija nije jednostavna, a nastojat ćemo danas doći i do premijera. Oni trebaju reći koliko im je vremena potrebno da ovo riješe. Ako neće biti garancije da se određene stvari razriješe, moguće je da će se dogoditi narod!“ kazao je šef pregovaračkog tima seljačkog Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević.

I saborski Odbor za poljoprivredu u srijedu je održao posebnu sjednicu o prosvjedu.

„Razumijemo razloge zbog čega poljoprivrednici prosvjeduju i zadužujemo Ministarstvo poloprivrede da skupa sa predstavnicima proizvođača i otkupljivača iznađu načine za rješavanje postojeće krize“, kaže predsjednik Odbora Petar Čobanković.

"Mlijeko je za nas jedne boje"

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar kazao je kako francuski vlasnici hrvatskih mljekarskih industrija ne mogu obarati cijenu hrvatskog mlijeka argumentima o cijeni mlijeka u Bosni i Hercegovini ili Srbiji, kada je 93 posto mlijeka u Hrvatskoj europske kvalitete.
Snježana Španjol
Snježana Španjol

„Oni nas vežu uz neke balkanske zemlje, a naša kvaliteta mlijeka je mnogo više, mnogo se bolje kontrolira i ne može se uspoređivati ni sa jednom balkanskom zemljom. Sustav kontrole koji je u Hrvatskoj uveden još 2004. doveo je do toga da imamo 93 posto mlijeka europske kvalitete, i nikako se ne možemo složiti s time da se takav način izračuna cijene mlijeka kao što je u balkanskim zemljama primijeni i kod nas“, rekao je Rešetar.

„Pokušavamo pomoći svima,“ kazala je u ime Vlade zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

„Ne možemo ići parcijalno – pomoći samo jednima, a druge dovesti do stečaja i bankrota. Zar ćemo zatvoriti mljekare u Hrvatskoj? Kome ćemo onda prodavati mlijeko? Zar ćemo i njih dovesti u situaciju da zbog svega ovog ne mogu više proizvoditi? Pokušavam reći – slušamo i jedne i druge i na kraju ćemo se dogovoriti, samo molim vas – malo vremena!“ rekla je Španjol.

Seljaci se ne slažu sa takvim razmišljanjem.

„Nismo dobili osjećaj da nas štitite, jer niste napravili ništa da nas zaštitite od ovoga zbog čega sada prosvjedujemo,“ kazao je potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Mladen Šolčić, odbijajući optužbe da su prosvjedi politički instrumentalizirani.

„U javnosti ispada da smo politički, ovakvi, onakvi! Nismo politički – mlijeko je za nas jedne boje – bijelo mlijeko i krvavo zarađeno i – da izvinete – podojeno iz onog vimena. I krvavo se radi, i krvavo se bori da se opstane, i krvavo su se nalazila rješenja – ne samo sada, nego i u prijašnjim Vladama – da mi opstanemo“, naglasio je on.
XS
SM
MD
LG