Dostupni linkovi

Vlast i opozicija u Crnoj Gori mogli bi se dogovoriti oko izmjena Ustava


Opozicija i Vlada Crne Gore u pregovorima u vezi sa izmjenama Ustava u dijelu pravosuđa mogu naći rješenja koja će obezbijediti nezavisnost i efikasnost ovog sistema, smatra predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Milić je danas, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i ministrom pravde Duškom Markovićem, rekao da Crna Gora ima izvanredne pravnike koji mogu naći rješenja koja su u skladu i sa evropskim standardima i sa preporukama Venecijanske komisije.

"Svoj optimizam, nakon razgovora, zasnivam ne na tome što su mi sagovornici rekli, već na tome šta će uraditi u narednom periodu", pojasnio je Milić i dodao da je u razgovoru sa Lukšićem izrazio nezadovoljstvo načinom provođenja sporazuma koji se odnosi na ravnopravnu poziciju srpskog jezika u školama, a usvojen je prije glasanja o Izbornom zakonu.

Crnogorski ministar pravde Duško Marković izjavio je da su uvođenje trobojke i srpskog kao službenog jezika legitimni zahtjevi opozicije, te da ih Vlada Crne Gore ne može osporavati, ali je dodao da rješavanje pitanja identiteta, koji je jedan od uslova opozicije za izmjene Ustava, nije u nadležnosti Vlade i mora biti predmet dijaloga na političkom nivou.
XS
SM
MD
LG