Dostupni linkovi

Rusija upozorava da bi napad na Iran mogao biti katastrofaRusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da bi napad na Iran mogao imati katastrofične posljedice za region i vjerovatno po međunarodne odnosa.

Zamjenik ministra Genadij Gatilov dao je ovo upozorenje nakon što su predstvnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili da su razočrani posjetom Teheranu jer im iranske vlasti nijesu omogućile pristup vojnom kompleksu Parčin, koji se povezuje sa vojnim nukelrnim aktivnostima te zemlje.

Rusko ministarstvotakaođe je saopštilo da strahuje da bi američka vojna baza Manas u Kirgistanu, u centralnoj Aziji, mogla da posluži u slučaju napada na Iran, kojeg Zapad optužuje da pokušava da proizvede nuklearno oružje.

"Ne može se isključiti mogućnost da bi ova infrastrukutra mogla biti iskorišćena u slučaju konflikta sa Iranom", izjavio je portparol ruskog Ministarstva Aleksandar Lukaševič.

Baza Manas na aerodromu u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, trenutno služi kao logistička podrška za operacije u Avganistanu, a SAD je koriste za transport vojnika i namirnica.

Prema zvaničnim informacijama, oko 1 500 vojnika i američkih civila radi u ovom centru. Na osnovu važećeg ugovora, vazduhoplovna baza "Manas" mora biti zatvorena po isteku ugovora 2014. godine.

Kirgistan je jedina zemlja u svijetu u kojoj postoji ruska i američka vojna baza.
XS
SM
MD
LG