Dostupni linkovi

Turska i Kina potpisale ugovore u vrijednosti od 1,4 milijardi dolara


Kineska i turska preduzeća potpisala su danas na poslovnom forumu u Istambulu ugovore o saradnji u vrijednosti od skoro 1,4 milijardi dolara.Uugovori su potpisani tokom poslovnog foruma Turska - Kina, na kome učestvuje i kineski potpredsjednik Si Đinpinga.

Dvije zemlje juče su, u prisustvu i pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Abdulaha Gula i kineskog potpredsjednika Si Đinpinga, potpisale više sporazuma o saradnji u domenu poljoprivrede i finansija.

Potpisan je i memorandum o razumijevanju između turske državne medijske kuće TRT i kineske centralne televizije CCTV, kao i sporazum o razmjeni valute.

Posjeta Si Đinpinga Turskoj je poslednja etape tokom koje je kineski potpredsjednik posjetio SAD, a zatim i Irsku koja je bila posvećena jačanju trgovinskih odnosa i jačanju uzajenih investicija.

Trgovinska kinesko-turska razmjena je sa milijardu dolara koliko je iznosila 2000. godine u 2010. godini dostigla 19,5 milijardi dolara, dok ove dvije države nastoje da dostignu 50 milijardi dolara 2015. godine.
XS
SM
MD
LG