Dostupni linkovi

Odziv glasača u Jemenu 60 odsto


Odziv jemenskih glasača na predsjedničkim izborima dostigao je 60 odsto, saopštili su danas zvaničnici, a u toku je ručno prebrojavanje glasova koje će, kako se očekuje, potvrditi izbor Abda Rabu Mansura Hadija za novog šefa države.

Hadi je aktuelni potpredsjednik, a na jučerašnjem glasanju je bio jedini kandidat, u skladu sa dogovorom o odlasku sa vlasti na koji je pristao predsjednik Ali Abdulah Saleh.

On se trenutno nalazi na liječenju u SAD, a jemenski parlament dao mu je imunitet na krivično gonjenje povodom akcija protiv antirežimskih demonstranata.Glasovi se prebrojavaju ručno, a rezultati se očekuju u roku od dva dana, iako je zakonski rok deset dana, prenijela je Al džazira.

Pravo glasa na izborima imalo je više od 10 miliona građana. Glasanje je bilo bilježeno nasiljem u kojem je širom južnog dijela zemlje poginulo desetoro ljudi, uglavnom u incidentima u luci Aden.

Odziv je bio najmanji u južnim regionima, gdje je na glasanje izašlo između 35 i 40 odsto građana, dok je u samom Adenu glasalo oko 50 odsto ljudi.Dopisnici javljaju da će svaki odziv od 35 odsto i više biti dobra vijest za Hadija, jer će mu donijeti legitimitet i međunarodnu podršku.

Izbore su bojkotovale dvije velike opozicione grupe, Južni pokret i organizacija šiitskih pobunjenika na sjeveru zemlje.
XS
SM
MD
LG