Dostupni linkovi

U demonstracijama u Avganistanu najmanje pet mrtvih


Najmanje petorica avganistanskih demonstranata je poginulo, a oko 30 ih je povrijeđeno iz vatrenog oružja danas tokom antiameričkih demonstracija koje su organizovane kao znak protesta protiv spaljivanja Kurana u američkoj vojnoj bazi u Avganistanu, saopštile su lokalne i bolničke vlasti.

Jedan demonstrant je poginuo u Džalalabadu, a jedan u Kabulu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja."Tri osobe su poginula u provinciji Parvan, sjeverno od Kabula", izjavila je Roša Halid, portparpol provincijskih vlasti.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju, a snage bezbjednosti odgovorile su ispaljivanjem hitaca u vazduh tokom drugog dana protesta zbog paljenja Kurana u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Avganistanu.

Tokom skupa u predgrađu glavnog grada demonstranti su uzvikivali "Smrt Americi" i "Smrt Obami".

Još jedan protestni skup istovremeno se odvijao u drugom dijelu grada. Demonstracije su održane i u Džalalabadu, na istoku zemlje, gdje su demonstranti iskazali podršku talibanskom lideru muli Mohamadu Omaru, izjavili su očevici.Avganistanski mediji prenijeli su da su demonstracije počele i u Heratu, koji se nalazi u relativno stabilnom dijelu zemlje.

Administracija SAD i komandant snaga NATO- a u Avganistanu izvinili su se juče nakon što su lokalni radnici spalili kopije Kurana dok su sakupljali smeće u vazduhoplovnoj bazi Bagram. Američki ministar odbrane Leon Paneta objavio je izvinjenje zbog "neodgovarajućeg tretmana" svete islamske knjige, u pokušaju da ublaži posljedice incidenta.
XS
SM
MD
LG