Dostupni linkovi

Roćen: Nije uloženo ni 30 miliona


U Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) nije uloženo ni 30 miliona, a kamoli 300 miliona , saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Milan Roćen.On je kazao da u Vladi smatraju da je menadžment KAP-a vjerovatno dezinformisao ruskog ministra za vanredne situacije, Sergeja Šojgua, kako bi on iznio taj podatak u javnost.

»To je politički pritisak pred završne pregovore o KAP-u”, rekao je Roćen Večernjim novostima.

Šojgu je tokom posjete Crnoj Gori u oktobru prošle godine kazao da je Centralno-evropska aluminijumska kompanije (CEAC) uložila preko 300 miliona eura u KAP.

Vlada je na sjednici 16. februara ovlastila Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru za preuzimanje KAP-a. Vlada je razmatrala zaključke koji se odnose na saradnju sa ruskim partnerom u KAP-u, kao i trenutnu situaciju i aktuelne događaje i definisala četiri zaključaka.

Zaključcima je predloženo da Vlada preduzme sve mjere koje se nalaze u ugovoru i vrati vlasništvo u KAP-u. Drugi zaključak je da Vlada i Elektroprivreda pokušaju naći način za obezbjeđivanje održavanja proizvodnje.

Vlada je nedavno odlučila i da preuzme 22 miliona EUR duga KAP-a prema Deutsche banci, a odluka je proslijeđena Skupštini na potvrđivanje.

Dugovi KAP-a prema Deutsche, OTP i VTB banci iznose oko 130 miliona eura i za taj iznos država je dala garancije. Državne garancije za kredite KAP-u, zajedno sa kamatama iznose oko 170 miliona eura, koje će, u slučaju negativnog scenarija za tu kompaniju, morati da plate poreski obveznici.

Ukupni dugovi fabrike iznose oko 350 miliona eura.
XS
SM
MD
LG