Dostupni linkovi

Netanjahuov portparol dao ostavku


Glavni portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahu dao je sinoć ostavku, nakon što je Netanijahu kritikovao svoje savjetnike.Netanijahuov kabinet je odbio da komentariše ovaj potez, ali izvori bliski kabinetu kažu da ostavka još nije konačna.

Strane novinske agencije ocjenjuju da je ostavka portparola nesumnjivo odraz zbrke u Netanijahuovom kabinetu pred važnu posjetu Bijeloj kući 5. marta.

Šef Netanijahuovog kabineta Natan Ešel dao je ostavku u nedelju, nakon što je optužen da je seksualno uznemiravao jednu ženu zaposlenu u kabinetu. Nakon toga je Netanijahu pozvao svog portparola Joaza Hendela i sekretara kabineta Cvi Hausera da im kaže kako je izgubio povjerenje u njih jer ga nijesu obavijestili o aferi, već su se obratili vrhovnom tužiocu.

Savjetnici su pokušali da uvjere Netanijahua kako nisu željeli da ga miješaju u aferu, ali je on odvratio da u to nije ubijeđen i da su ga iznevjerili.

To je navelo portparola da podnese ostavku, koju je Netanijahu najpre prihvatio, a potom mu je zatražio da ostane u kabinetu još 24 sata, pa posle dvije nedelje, dok ne vidi šta će preduzeti. Hendel je navodno pristao. On je Netanijahuov glavni portparol samo pola godine.

Netanijahu je imao već nekoliko portparola otkako je pre nepune tri godine drugi put postao premijer.

Haos u Netanijhuovom kabinetu izbio je na vidjelo u osetljivo vrijeme, ne samo zbog predstojećeg sastanka s američkim predsjednikom Barakom Obamom, već i zbog nepotvrđenih izvještaja da Izrael ozbiljno razmatra mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja, čemu se SAD protive.
XS
SM
MD
LG