Dostupni linkovi

Šovinistički grafiti u Prijepolju


Uvredljivi i šovinistički grafiti protiv Bošnjaka ispisani su po zgradama u Prijepolju, saopštila je Bošnjačka demokratska zajednica.Opštinskli odbor te stranke ocijenio je da grafiti predstavljaju najdirektnije izlive šovinizma i zatražio da se procesuiraju počinioci u najkraćem mogućem roku.

U saopštenju se navodi da su poruke "Nož žica Srebrenica", "Ovo nije Sandžak ovo je Raška", "Ne zaboravi ko ti je bio đed", "Srbija Srbima" unijeli su nesigurnost i nemir među pripadnike bošnjačkog stanovništva.

Opštinski odbor podsjeća da je pisanjem uvredljivih grafita i crtanjem krstova sa četiri "S" već oskrnavljena zgrada Bošnjačke demokratske zajednice, a sada i niz stambenih objekata u Prijepolju.

"Ćutanje policijske uprave iz Prijepolja kao i lokalne samouprave koji nijesu preduzeli ništa da se sankcionišu takvi izlivi šovinizma, upućuju na zaključak da njihovi inspiratori uživaju zaštitu vlasti", piše u saopštenju Bošnjačke demokratske zajednice.

Ukoliko se u najkraćem vremenu ne otkriju i pravno procesuiraju autori uvredljivih grafita, BDZ će zatražiti smjenu načelnika policijskle uprave u Prijepolju i o tom slučaju obavijestiti međunarodnu zajednicu, navodi se u saopštenju.

Opštinski odbor Bošnjačke demokratske zajednice pozvao je sve Bošnjake i sve dobre ljude na smirenost i suzdržanost i na institucionalnu borbu protiv šovinizma.
XS
SM
MD
LG