Dostupni linkovi

Stefanović:Spremni da dogovor, ali bez drastičnih poteza



U Briselu je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine u pokušaju da se pronađe rješenje o regionalanom predstavljanju Kosova i problemima u implementaciji a kojih, kako kaže šef pregovračkog tima Srbije nije mnogo.

Dolazimo potpuno spremni za dogovor da nađemo rješenje koji će biti kompromis koji će zadovoljiti potrebe obje stran .Mi ćemo se kao i do sada držati rezolucije 1244 i našeg Ustava i nacionalnog interesa, rekao je Borislav Stefanović, uoči sastanka, ali i dodao da ne treba očekivati nikakave drastične poteze Srbije.

Ne očekujem da pregovori budu laki i jednostvni , ali mi imamo dovoljno strpljenja i dovoljno odlučnosti , ako bude bilo potrebno mi ćemo razgovore nastaviti sjutra , postoji dovoljno prostora za dogovor, kaže Stefanović dodajući da je stalnom kontaktu sa Vladom Srbije i predsjednikom Borisom Tadićem.

Stefanović ne očekuje da tehnički protokl o Integrisanom upravljanju granicama predstvlja veći problem, ukoliko kao je rekao u njega neko ne bude pokušao da ubaci stvari koje nijesu bile dogovorene u decembru, ponavljajući da je važno da "administrativni prijelazi budu funkcionlani i nemju elemente državne granice".

Ne treba biti previše operećen pitanjem kandidature za EU , kaže Stefanović, to jeste važno ali mi nećemo za to žrtvovati svoj nacionalni interes.

Ukoliko ne postoji dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova gube svi ne samo Srbija , smatra Stefanović, koji je kako je rekao, kao i uvjek oprezni optimista u pogledu dogovora.

Zbog cajtnota prilikom dolaska šefica pregovračkog tima Kosova Edita Tahira nije se pojavila pred novinare uoči sastanka u Briselu.
XS
SM
MD
LG