Dostupni linkovi

Neuspeo atentat na predsednika Abhazije


Naoružani napadači pokušali su danas da ubiju predsednika otcepljenog gruzijskog regiona Abhazije, Aleksandra Ankvaba, koji je nepovređen, ali su poginula dvojica njegovih telohranitelja.

Napad je izvršen na Ankvabovu kolonu vozila dok je išao na posao u glavnom gradu Abhazije, Suhumiju, navode mediji.

"Prema preliminarnim informacijama, prvo je eksplodirala mina postavljena na putu kojim prolazi predsednikova kolona vozila, a zatim su napadači počeli da bacaju granate na automobile i da pucaju iz mitraljeza", izjavio je neimenovani bezednosni izvor.

Jedan od automobila je potpuno izgoreo, prenosi Itar-tas s.

Ovo je šesti pokušaj atentata na Ankvaba u poslednjih nekoliko godina, ali nijedan od tih slučajeva nije rešen.

Rusija je priznala Abhaziju kao nezavisnu državu posle kratkotrajnog rata sa Gruzijom 2008. godine, ali osim malog broja dalekih zemalja, ostatak sveta tu oblast i dalje smatra gruzijskom teritorijom.

Abhaski separatisti su 90-ih godina, posle raspada Sovjetskog Saveza, vodili gradjanski rat sa gruzijskim vlastima, u kome je poginulo nekoliko hiljada, a izbeglo 250.000 ljudi, uglavnom etničkih Gruzijaca.

Ankvab je izabran za predsednika Abhazije u avgustu prošle godine, posle smrti Sergeja Bagapša koji je bio na čelu otcepljenog regiona od 2005. godine, podseća AFP.
XS
SM
MD
LG