Dostupni linkovi

Pronađen Chopinov portret iz Auschwitza


Portret skladatelja Frederica Chopina, koji je nekoć visio u Auschwitzu, pojavio se gotovo 70 godina poslije u domu poljskog sveučilišnog profesora. Portret, koji je 1943. naslikao logoraš i poljski umjetnik Mieczyslaw Koscielniak, jedan je iz serije slika nastalih u sklopu kampanje kojom su nacisti željeli sakriti od očiju javnosti neljudsko ponašanje prema zatočenicima u logoru smrti u kojem je ubijen 1,5 milijun ljudi.

Vjerovalo se da su portrete Koscielniaka, koji je umro 1993., uništili njemački vojnici povlačeći se pred Crvenom armijom prije oslobođenja kampa smrti 1945.

Svi portreti su nestali, no ovaj je preživio kao da se radi o tračku nade, osobito za logoraše, rekao je sadašnji vlasnik portreta Aleksander Skotnicki, profesor na sveučilištu Jagioellonian u Krakowu.

On je važnost slike otkrio početkom ove godine, samo nekoliko dana prije 67. obljetnice oslobođenja Auschwitza. Na opis portreta naišao je čitajući knjigu o Koscielniaku, čiji su se inicijali MK i godina nastanka pojavili u uglu slike.

Portret je zajedno s drugim slikama visio na zidu zgrade u kojoj je zatvorski orkestar održavao probe. Soba za koncerte bila je ukrašena umjetninama, jer su zapovjednik logora i SS-ovci pozivali goste da uživaju u glazbi logoraša glazbenika.

Portret Chopina, prikazanog u profilu razbarušene kose i oštrog nosa, izniman je jer nacisti nisu dopuštali umjetnost koja nije bila povezana s njemačkom ili austrijskom kulturom, piše HRT.
XS
SM
MD
LG