Dostupni linkovi

Grad Novi Sad proglašen krivim zbog diskriminacije Roma


Grad Novi Sad proglašen je krivim za slučajeve diskriminacije Roma u postupcima naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih, saopštila je danas nevladina organizacija Praksis (Praxis) iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda protiv Gradske uprave za opšte poslove.

Ta gradska uprava je zahteve za naknadni upis troje "pravno nevidljivih" Roma odbacila pozivajući se na "trenutnu situaciju u Novom Sadu, sa sve većim prilivom lica romske nacionalnosti koji za sebe i svoju decu tvrde da su rođeni u Novom Sadu".

Predstavnici gradske uprave su isticali i bojazan da će "brzopleto, neozbiljno i neoprezno" postupanje po njihovim zahtevima "izazvati masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti".

Praksis je zbog toga u oktobru 2010. godine podneo tužbu protiv Grada Novog Sada i zatražio da se utvrdi diskriminatorsko postupanje prema Romima.

Osnovni sud je u septembru prošle godine doneo presudu, u kojoj je naveo da je gradska uprava neopravdano pravila razliku u odnosu na ove osobe, zasnovanu na njihovoj nacionalnoj pripadnosti.

"Na taj način, gradska uprava ih je stavila u nepovoljniji položaj u odnosu na druge podnosioce zahteva koji nisu romske nacionalnosti, čime je učinila akt neposredne diskriminacije", pisalo je u obrazloženju presude.

Praksis je naveo da je Grad Novi Sad obavezan da u roku od 15 dana u celosti objavi presudu u dnevnom listu "Politika".
XS
SM
MD
LG