Dostupni linkovi

Oslobođen vlasnik sajta MegaaploudSud na Novom Zelandu odlučio je da uz kauciju pusti iz pritvora Kima Dotkoma, jednog od vlasnika internet sajta za razmenu fajlova Megaapload. Dotkom je, zajedno sa još trojicom suosnivača sajta, optužen za pirateriju i novozelandske vlasti su ga uhapsile 20.januara po zahtevu američkih pravosudnih organa.

FBI traži da Dotkom bude izručen SAD, gde mu preti suđenje za pranje novca i pirateriju. Tužilaštvo je tražilo da on ostane u pritvoru, uz obrazloženje da se radi o bogatom čoveku koji ima mogućnost da napusti Novi Zeland u slučaju da bude pušten, ali je sud procenio da nema zakonskih elemenata da mu se produži pritvor.

Američke vlasti su zabranile pristup sajtu Megaapload 20.januara, sa koga su pre toga korisnici mogli besplatno da skidaju filmove i muziku. Procenjuje se da je Megaupload zaradio 175 miliona dolara od reklama i "premijum članarine" koju su plaćali korisnici da bi brže skidali muziku i filmove.

Istovremeno, holivudska muzička i filmska industrija tvrde da su oštećene za 500 miliona dolara kroz kršenje autorskih prava. Američki mediji navode da je Kim Dotkom samo tokom prošle godine preko Megauploada zaradio 42 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG