Dostupni linkovi

IAEA razočarana pregovorima sa Iranom



Kontrolna agencija UN saopštila je danas da nije postigla dogovor sa Iranom poslije dvodnevnih razgovora u Teheranu o spornom nuklearnom programu te zemlje, te da je Islamska Republika odbila da odobri posjetu svom ključnom vojnom postrojenju.

Delegacija međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) boravila je u Teheranu da bi od iranskih zvaničnika dobila dokaze da Iran ne pokušava da napravi atomsku bombu. Ovakav ishod posjete mogao bi da dodatno pojača tenzije između Irana i zapadnih sila, koje su uvele Teheranu seriju sankcija u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Tokom prve i druge runde razgovora, tim je zatražio pristup vojnoj lokaciji Parčin. Iran nije dao dozvolu za tu posjetu", saopštila je IAEA u Beču, poslije razgovora vođenih 21. i 22. februara.

Prethodno je iranski izaslanik u IAEA Ali Asgar Soltanijeh rekao agenciji ISNA da Teheran očekuje dodatne razgovore sa agencijom UN. Portparol direktora IAEA Jukije Amana izjavio je da nisu planirani nikakvi dodatni sastanci.

Iran odbacije optužbe u vezi sa svojim atomskim programom i tvrdi da samo želi da proizvodi električnu energiju. SAD i Izrael nisu odbacili mogućnost primjene sile protiv Irana ukoliko zaključe da međunarodna diplomatija ne može da spriječi Islamsku Republiku da dođe u posjed atomskog oružja.
XS
SM
MD
LG