Dostupni linkovi

Hag: Mladić ne može svjedočiti na suđenju jatacima


Haški optuženik Ratko Mladić neće svjedočiti videolinkom na suđenju optuženima za njegovo skrivanje od 2002. do 2006. zbog protivljenja Haškog tribunala.

Mladić je trebao svjedočiti videolinkom na suđenju koje se odvija u Beogradu.

Današnje ročište je inače odgođeno za 17. april jer se na suđenju nisu pojavila dvojica optuženih.

Mladić se gotovo 15 godina skrivao od Haškog tribunala dok 26. maja 2010. nije uhapšen u selu Lazarevo u Srbiji, a šest dana kasnije izručen Haagu.

Suđenje jatacima, koje je 21. decembra 2011. ponovo krenulo ispočetka poslije ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni optužbi.

Optuženi su mahom izbjeglice iz BiH i tokom suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su skrivali Mladića.

Kao glavni organizator "jataka" u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetero optuženih, koji su krajem 2010. bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravomoćno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.
XS
SM
MD
LG