Dostupni linkovi

Sirija: Od jutros najmanje 12 mrtvih u Homsu


Sirijske snage bezbjednosti ubile su danas najmanje 12 ljudi, a ranile više od 100 osoba u gradu Homsu kada su izvršile artiljerijski napad na okrug pod kontrolom pobunjenika, saopštili su aktivisti.

Aktivista Nader al Huseini rekao je Rojtersu sa lica mjesta da pobunjenici nisu dozvolili armiji da uđe u okrug Baba Amro, nakon čega je uslijedio artiljerijski napad topovima od 130 milimatara.

"Svakog minuta padne nekoliko granata", rekao je Al Huseini i dodao da među žrtvama ima dvoje djece. Ovaj izvještaj nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Vladine snage, koje imaju podršku oklopnih jedinica pod komandom oficira iz manjinske sekte alavita, kojoj pripada i predsjednik Bašar al Asad, napreduju ka Baba Amru od početka ofanzive na Homs 3. februara.

Tenkovi su sada raspoređeni u okrugu Inšat, preko puta Baba Amra, izjavili su opozicioni izvori.

Procjenjuje se da je iz ovog dijela grada, u kojem živi oko 100 000 ljudi, pobjeglo oko 60 odsto stanovnika. Okrug je povezan sa nekoliko sela koja su postala dio urbane sredine ovog grada od milion ljudi. Oko 30 do 40 odsto stanovništva čini alavitska manjina.
XS
SM
MD
LG