Dostupni linkovi

MMF upozorava na veliki fiskalni deficit SrbijeMeđunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da je projektovani fiskalni deficit Srbije za ovu godinu za najmanje jedan procenat bruto-društvenog proizvoda (BDP) veći nego što to predviđa fiskalni program dogovoren sa tom institucijom 3. novembra, objavljeno je danas na sajtu Narodne banke Srbije.

"Na osnovu rezultata iz 2011. i novog makroekonomskog okvira za 2012.
godinu, očekuje se da će fiskalni deficit dostići najmanje 5,25 procenta BDP, u poređenju sa 4,25 procenta predviđena fiskalnim programom iz novembra prošle godine, uz dodatni rizik da deficit bude veći zbog izvršenja lokalnih samouprava i JP Puteva Srbije, nediskrecione potrošnje i neporeskih prihoda", piše u preporukama MMF, objavljenim posle nedavne posete misije.

Misija MMF-a je bila u Srbiji od 2. do 9. februara povodom prve revizije kreditnog aranžmana od 1,1 milijarde evra.

Odlučila je da zamrznu aranžman do izb ora nove Vlade Srbije i rebalansa državnog budžeta.

Podseća se da je dogovoreni fiskalni program za ovu godinu predvideo fiskalni deficit od četiri procenta BDP i izdavanje domaćih državnih garancija ograničeno na oko jedan procenat BDP-a.

"Međutim, usvojeni budžet za 2012. uključuje i dodatno emitovanje javnog duga (uključujući državne garancije) i projekte finansirane iz domaćih izvora, u iznosu od skoro dva procenta BDP", piše MMF.

MMF je ukazao da budžet Srbije za 2012. podrazumeva značajno viši dug nego što je "fiskalno odgovorno, čime se potkopava glavni stub reformskog programa podržanog stend-baj aranžmanom (Stand-By arangement, SBA)".

Usled toga je, kako je navedeno, odložen završetak prve revizije stend-baj aranžmana, a nastavak njegove revizije će zavisiti od dogovora o zakonodavnim merama koje će eliminisati dodatnu potrošnju i povećanje duga.

MMF je upozorio i na visoku nezaposlenost u Srbiji (24 odsto).

MMF je naveo i da se uprkos pogoršanju globalnog ekonomskog i finansijskog okruženja, poverenje investitora u Srbiju uglavnom održalo.

MMF očekuje da će se inflacija koja je početkom 2011. dostigla najviši nivo od skoro 15 procenata, približiti ciljanoj stopi Narodne banke Srbije, uz dozvoljeno odstupanje početkom 2012. godine.

MMF smatra da Srbija odmah posle izbora treba da donese srednjoročni fiskalni program radi svođenja duga na održiv nivo - ispod zakonom propisane granice od 45 procenata, kao što je predviđeno okvirom o fiskalnoj odgovornosti.
XS
SM
MD
LG