Dostupni linkovi

Nimic za sada bez novih predloga za spor Atine i SkopljaPosrednik UN za rešavanje spora Atine i Skoplja, Metju Nimic izjavio je danas da u glavni grad Makedonije nije doneo nov predlog za prevazilaženje spora oko naziva, prenela je agencija Makfaks.

Nimic je posle razgovora s premijerom Nikolom Gruevskim rekao da će o evetentualnom novog predlogu rešenja razmisliti posle dvodnevne posete Skoplju, i Atini - u sredu.

On je rekao da je u razgovorima s Gruevskim, predsednikom Đorđem Ivanovim i šefom diplomatije Nikolom Popovskim video iskrenu želju da se reši spor s Atinom o pravu Makedonije na taj naziv.

Ivanov je ranije danas izrazio nadu da će konstruktivnim pristupom Atine i Skoplja biti nađeno obostrano prihvtljivo rešenje za spor oko imena, ali i poručio da nije moguće rešenje koje ne poštuje dostojanstvo i identitet Makedonije i njenih građana.

Grčka od 1991. osporava pravo Makedonije na taj naziv, a dve zemlje o rešenju spora pregovaraju uz pomoć UN od 1995.

Tvrdeći da naziv "Makedonija" izražava teritorijalne pretenzije na njenu istoimenu pokrajinu na severu, Grčka sprečava Skoplje na putu evroatlantskih
integracija.
XS
SM
MD
LG