Dostupni linkovi

Stanković: Šešelj treba da se leči u SrbijiMinistar zdravlja Srbije Zoran Stanković rekao je danas da je alarmantno zdravstveno stanje haškog optuženika Vojislava Šešelja i da to ministarstvo predlaže da se on leči u Srbiji.

"Naše stanovište je da on treba da se premesti u zdravstvenu ustanovu u Srbiji da se leči i to je sve što mi možemo da predložimo", rekao je Stanković na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu.

Stanković je kazao da je optuženom i pritvorenom lideru Srpske radikalne stranke (SRS) ugrađen aparat za regulisanje rad srca što, kako je ocenio, podrazumeva da on ne može da bude u sudnici.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazivanja hitne pomoći odveden je u bolnicu u Lajdenu gde mu je 12. januara, kako je medijima prenela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma (pejs-mejker).

Pošto je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata nakratko bio u bolnici radi kontrole, odnosno "iz predostrožnosti", naveli su tada predstavnice Suda u Hagu.

Lekari iz Srbije pregledali su Šešelja krajem januara.

Ocenili su da je njegovo zdravstveno stanje "najozbiljnije ugroženo" i da ne isključuju mogućnost fatalnog ishoda.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Završne reči optužbe i odbrane zakazane su za 5. mart.
XS
SM
MD
LG