Dostupni linkovi

Monti: Italiji nije potreban novi plan štednjeItalijanski premijer Marijo Monti izjavio je danas da Italiji neće biti potreban još jedan paket mera štednje, bez obzira da li će potrajati recesija u toj zemlji.

"Ako recesija potraje, ako se situacija u privredi ne popravi...ne, neće biti potreban novi plan štednje, jer su neohodne marže već uključene" u poslednji drakonski plan štednje koji je parlament usvojio u decembru, izjavio je Monti obraćajući se finansijskim stručnjacima u zgradi milanske Berze.

Taj plan bi trebalo da donese Italiji uštedu od 20 milijardi dolara i obezbedi zemlji da postigne cilj i održi budžetsku ravnotežu 2013. godine.

Pod pritiskom oštrih mera štednje koje je počela da uvodi od 2010, Italija je krajem prošle godine ušla u recesiju - BDP je u poslednjem kvartalu pao za 0,7 odsto, dok je u prethodnom kvartalu pao za 0,2 odsto.

Vlada je za ovu godinu iznela procenu da će BDP pasti za još 0,4 odsto, dok je centralna Banka Italije veći pesimista i procenjuje da će BDP pasti za 1,2 do 1,5 odsto.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG