Dostupni linkovi

Roditelji Brisa Tatona tražiće nadoknadu štete od Srbije



Roditelji Brisa Tatona, francuskog navijača ubijenog u Beogradu 2009. godine, pokrenuće proceduru za nadoknadu štete protiv države Srbije, saopštilo je Udruženje Bris na svom internet sajtu.

"Naše poslednje sredstvo će sada biti pokretanje procedure za naknadu štete protiv države Srbije zbog teških propusta u poštovanju pravila bezbednosti i (obezbeđenja) ljudstva za vreme sportskog susreta", navodi se u saopštenju i podseća na "nasilno ponašanje pojedinih srpskih navijača... sa čim su potpuno upoznate vlasti".

Prema tekstu, roditelji Tatona su primili smanjenje kazni izrečenih ubicama njihovog sina u januaru "sa dubokom tugom" i rekli su da će njihov advokat u Srbiji "pokrenuti postupak u tom smislu".

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda, 2009. godine. Oni su prvostepeno bili osuđeni na kazne od 12 do 35 godina zatvora, a kazne su im smanjene na sedam do 15 godina zatvora.

Navijači Partizana su po optužnici, 17. septembra 2009. godine, u Beogradu, napali francuske državljane, navijače fudbalskog kluba "Tuluz" i svesno zajednički delujući, ubili Brisa Tatona.

Taton je od teških povreda koje su mu nanete preminuo 12 dana kasnije, 29. septembra 2009. godine.
XS
SM
MD
LG