Dostupni linkovi

Turska i Kina pomažu Teheranu da izbegne sankcijeZapadni bezbednosni zvaničnici izjavili su danas da Turska i Kina pomažu Iranu u izbegavanju sankcija UN tako što Teheranu obezbeđuju tajne bankovne institucije za kupovanje robe.

Britanski dnevnik "Dejli telegraf" navodi da iranska Centralna banka koristi određeni broj finansijskih institucija u Kini i Turskoj kako bi finansirala kupovinu robe od ključne važnosti za održanje ekonomije.

Zvaničnici ističu da, umesto da prebaci novac, koji duguje Iranu za kupovinu nafte, Kina ta sredstva koristi za kupovinu robe u ime Iranaca i potom je prebacuje Islamskoj Republici.

"To je poput staromodnog mehanizma razmene. Novac, koji Iran zaradi od prodaje nafte odlazi u banke u Kini i potom se koristi za iransku kupovinu druge robe i materijala. To je veoma dobar način da se zaobiđu sankcije", rekao je jedan od zvaničnika.

List ističe da je Turska, koja održava dobre diplomatske odnose sa Teheranom, posebno korisna Iranu zbog svojih bliskih trgovinskih veza sa Evropom.

Istražioci tvrde da su pronašli dokaze da turske firme pokušavaju da u ime Irana otkupe finansijske institucije u Evropi koje potom Teheran može da iskoriste za kupovinu neophodne robe i materijala.

Bezbednosni zvaničnici ističu da operaciju za izbegavanje embarga vodi iranska Revolucionarna Garda za koju smatraju da je vlasnik 50 odsto iranske ekonomije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG