Dostupni linkovi

Dačić: Priština traži od EU da Srbiji ne odobri status kandidata


Vlasti u Prištini zatražile su od zemalja Evropske unije da Srbiji ne odobre status kandidata, jer u dijalogu Beograda s Prištinom nije postignut suštinski napredak, izjavio je sinoć zamenik srpskog premijera Ivica Dačić.

U pismu, koje je upućeno zemljama članicama EU, Priština krivi Srbiju za neuspeh dijaloga, objasnio je Dačić u izjavi za TV B92.

"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", kazao je Dačić.

"S tim u vezi Kosovo poziva Evropsku uniju i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodeli kandidature Srbiji krajem februara ove godine", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije mora da osudi ovakav potez Prištine, jer, kako je naveo srpski ministar unutrašnjih poslova, na ovaj način Srbija se "dovodi u neravnopravan položaj".

"Slanje ovog pisma i ovakav zahtev Prištine jasno pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis".

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović je na RTS-u pokazao pismo koje je takozvana Vlada Kosova poslala na adrese zemalja članica EU, ocenivši da je time "posegnula za jednim vrlo štetnim korakom".
XS
SM
MD
LG